19 Nisan 2009 Pazar

YALANCIYA KAÇAN KOVANA YENİ UYGULAMA

Az bir arı belki iki çıta yoktu. Belki bir aydır bekliyorum ölsün diye bir türlü ne yağmalanıyor nede ölyor. Dün akşam aklıma bir fikir geldi. Tüm çıtalarını aldım, elimdede kapalı anaarı memesi vardı, kovanın bir şöşesine kapalı memeyi petek parçalarıyla yapıştırdım. İçerde yiyecekte yok sadece dün ve bu gün sipreyle surupluyorum. Fakat tüm arılar meme üzerine salkım oluşturdular, resimdeki dagınıklık duman verdim neler oldu meme bozuldumu diye memeyide bozmamışlar bakalım sonu ne olacak.

Birleştirmede yapamıyorum, geceleyin İstanbul'dan getirdigimiz karniyolu sakar gibi bu kovanın bitişigine koymuşum. Kovana mudahale ettiğimde yandaki kovana girip bir halt işlemesin diye bu güne kadar kaldı. Bir yerdede iyi oldu sonucu bende merak ediyorum.

2 yorum:

MehmetToPRaK dedi ki...

Ustam yalancıya kaçan arının içerdeki yalancı ana yada anaları atması için sizin yağtığınız denemeyi bir yerde okumuştum ama nerde okudum hatırlamıyorum,içerde ne kadar çıta varsa çıkarıp arıları kovan içinde serbest şekilde bıraktım ( sizin gibi besleme ve ana memesi vermeyi denemedim ama )bikaç gün aç kalması öngörülmüştü yazıda :)) ben besleme yapmadım ya, ana memesi vermekte aklıma gelmedi, nihayet arılar bir kısmı sizlere ömür oldu açlıktan, diğerlerinide dışarı silkeledim yanlardaki kovanlarıda boşalan alana yanaştırdım gelenler seçip seçip birine girsinler diye, inşaallah denemeniz sonuç verirde bizlerde bu şekilde faydalanırız yalacıya kaçan kovanların geri kazanılması konusunda. Kolaylıklar dilerim

ARICI ALİ TÜRK VE ARICILIK BİLGİLERİ dedi ki...

Toprak senin basettiğin yazıda, kovandaki tüm çıtaları alıyorsun 3-4 gün sonra anaarı veriliyor.
Ben bu sene iki kuvetli kovanımı, arının çıtasını almmadan ve silkelemeden anaarı vererek kurtardım. Birisi kafeste dört gün durdu biriside 5 gün durdu şu an çalışıyorlar ve kovana anaarının kokusu hakim olmuş artık erkek yumurtası yok fakat birisinde kapalı erkekler var ve işçiler çogunu söküyorlar.

Bu kovanla da uğraşmak istemedim ölsün diye bekledim ölmedi, hazır kapalı meme vardı bir deneyeyim bakalım bu uygulama nasıl olacak dedik. Daha önce yalancıya kabul edilmiş açık meme verdim gelip içine gene yumurta atmışlardı. İçerde petek olursa yumurtaya devam ediyorlar. Böyle açta kalmayacaklar tokta olmayacaklar,herkes can derdine düştü, anaarının çıkmasını bekliyorlar. Anaarı çıkana kadar sıpreyle beslenecek.