22 Kasım 2009 Pazar

ANASIZ KOVANA ACİL MUDAHALE

Bu gün 22 kasım 2009 pazar. Dün Gebze'deki işleri bitiremedik, bu gün öğlen gibi tüm işleri bitirdik ve Kovanların şuruplamasına geçildi. Geçen hafta hacı abiye şurup ver demiştim, balları var diye vermemiş. Abi neden dediklerimi yapmıyorsunda kafana göre takılıyorsun, hazır şurup kenarda duruyor bizimkide bana akıl veriyor. Gebze'deki tüm kovanlarda yavru faliyeti devam ediyor, her kovanda 2 çıta yavru var, yavruyu kesebilmemiz için artık peş peşe şurup verip, tüm çıtaların blokesine geçiyoruz. Yavru çıkan yere şurup girmeli artık.
Öğleden sonra ise ormandaki arılıga gittim. Sıradan bir bakacaktım, sıra arılıktaki katlı kovana geldi, bu arı kata çıkıp 8 çıta bal yapan bir arım. Hatta bazı kovanlara bu kovandan açık bal veririm sırlanmamış, sıkıştırma bölmesinin altından geçer arılar balı kendi yataklarına çekerler.
Kattan bir çıta çektim balı büyük ölçüde sırlamışlardı. O sırada kovanda öyle bir inilti ve kanat çıpma varki sormayın.
Arılar acayip inliyorlar, hemen katı aldım, alt kattan çıtalar çektim, yavru yok yalancıya kaçmamış, yavrular çıkıp çıkan yerler boş kalmış.
Ne yapsam diye düşündüm hemen 4-5 çıtalık bir arıdan anaarı alıp, kafes aradım, kafesi buldum, kek vardı onu bulamadım, daha öncede yaptıgımız bir yöntemdi, arıda çok inliyor sorun çıkmaz diye düşünüp, kovanın önüne bir örtü tahtası getirip, anaarıyı örtü tahtasına bıraktım, bir elde makina, tek elle arıları dışarıya silkelemeye başladım, bu olayları iki bölüm çekim yaptım, genede filimler büyük oldu bunlarıda tekrar ortadan kestim.


Sonucun iyi oldugunu düşünüyorum, çünkü anaarıyı hiç sıkıştırma egilimine gitmediler, hatta birisi dışarda besleme çalışıyordu.

Kocayemişler hala açmaya devam ediyor, 5-6 çıtalık kovanlarda azda olsa yavru devam ediyor ormanda. Alıçlar erik gibi çiçek açmış.
Arılar uçsada bir uyuşukluk söz konusu. Hafta arası diger detayları yazarız. Bu arada bir kovana çıta girdim diye bu ne yapıyor diyenler çok olmuştu, tekrar bir filimdaha çekip, o kovanı 8 çıtaya düşürdüm, o kovan gayet iyi arısıda balıda var, yaklaşıkta 7-8 çıta arısı olmuş. İki günde 20 civarında filim, ve 2 gb lik hafıza kartını dolduracak resim almışız, malzeme çok hangi birisini paylaşacagız bilemiyorum.

Ormandaki arıların bana uzaklıgı 32 km ve devamlı gidip gelemiyoruz, günler acayip kısaldı. Geçen hafta gidememişim, en son 8/11/09 da gitmişim.

Bu akşamda dönüşte ellerim filan dondu, havalarda akşam üzeri çok düşüyor, felakette çiğ oluyor, inşallah bayramdan sonra orman işini bitirmeyi düşünüyoruz.

3 yorum:

muhteşem turunç dedi ki...

Ne günlere kaldık arkadaş. Hayvanı tutmuş hadi kızım hadi kızım deyip parmakla itiyor. Değnek alaydın bari eline koyun güder gibi:)Bakalım ne olacak demişin ne olacağı belli melemeye başlarlar yakında:)

yusuf şimşak dedi ki...

SLM...

Sayın Bakanım.

Acil müdahale olarak uyguladığın metod güzel işlemiş görünüyor.Bir tarafa not ettim.

ARICILIK VİDEOLARI dedi ki...

Muhteşem abi bu güne kadar hiç bir kovanda bu kadar aşırı ses duymadım. Çok güçlü inleme sesi vardı,kontrol ettim yavru yok yumurta yok, muhtemelen anaarıda yoktur, hemen ormanda anasını degiştigim kovanların birinden anaarıyı aldım. İlk kafes buldum, sonra keki aradım kek yok anaaarı avucumda gezinip duruyorum, ani kararlarda iş bazen tersten başlıyor işte::))


Daha önce iki anaarı kesen bir kovana böyle bir anaarı vermiştim, ertesi gün baktım anaarı yumurta atmış, hemen aynısını uyguladık gitti. Ben en erken hafta sonuna gidebilirim, bu kovan ne zaman anasız kaldı belli degil, kabul edilmezse üzülürüm, ama öteki kovana bir hafta sonra anaarı vermek o kovana zarar vermez. Anaarı verdiğim kovana bir hafta sonra naaarı götürürsem belkide yalancıya kaçar, sonuçta yedekte anaarınız varsa her türlü risk alırsınız.

Muhteşem abi anasını aldıgım melemeye başlamıştı, hemen işçiler anaarının gittiğini fark edip, muslukta sinirli sinirli dolaşıp kovan yüzüne tırmanıp içeri giriyorlardı, bu hareketler ise anaarı kaybeden kovanı dışardan anlamanızı sağlar.


Yusuf ne yapıyorsak paylaşıyoruz. Bazı şeyleride arıcılar biliyor zannediyoruz fakat bir çok kişi paylaşılanları kaçırdıgı için yeniden paylaşmakta zarar yok.

Bu uygulşamada kovan içindeki arıların düzenleri bozuluyor, her kovanda arılar ne yapacaklarını bilirler işçi arı dışardan geldiginde hangi çıtaya gidecegini aramaz, böyle karıştırdıgınızda içerside çorba gibi oluyor ve çıta savunma mekanizması çöküyor. Birde kovan içi çıtalarından birisini alıp çıtaları araladınızmı, çıtalardan birbirine geçme bitiyor,dolayısı ilede anaarıya baskı azalıyor buda başka bir kullanılan yöntemdir. Sağlıcakla kalınız.