29 Kasım 2009 Pazar

ÇAM BALINDA SORUNLAR

Çam balındaki arkadaşlarımızın sorun ve görüntülerini daha önce yazmıştık.Aslında sadece çam balında degil, arıcılarımız yıl boyu sorunlarla boğulmaktadır. Bizim ziyaretimiz sonunda balın tenekesinin 96 liraya kadar düştügünü, şimdiki durumların dahada berbat oldugunu öğrenmiş bulunmaktayım. Şu anki durum ise bir teneke çam balına 70 lira teklif edilmesi. Büyük üretimlerde perakende bal satarak balı bitirmek imkansızdır.
Sorun ise herkeste var yani birlikler suçlu olurken arıcılarımız çokmu suçsuzdur. Madem birlikler arıcının yanında degil neden varlarki. Arıcıların yanında olmayan birlikten şikayet edenler ilk olarak geniş çaplı istifalar yapmalı, bakın bakayım neler olacak, sadece birliklerden istifa edecegiz.
Birliklerimiz arı ürünlerinin pazarlanmasına gelindiginde ortadan yok olup, üreticileri toptancıların kucagına bırakıyorlar.
Aslında birliklerimiz bu güne kadar ne yaptılar, hiç dikkat edildimi. Başta malzeme şubeliği yaparlar, yani arıcı ne lazımsa gidip birlikten alabiliyor. Başta kovan, petek, körük, maske ve diğer tüm arıcılık malzeme ekipmanlarını size sunuyor. Yanimalzeme üreticilerinin şubesidir, fakat bu işletmenin girişinde ise arıcılar birligi yazar.
İkincisi ilaçcıların şubesidirler, nerde hangi ilaç veya organik ürün çıkmışsa direk birlikler vasıtası ile arıcılarımıza sunulur.
Yani malzeme ve ilaç satışlarında çok hassas olan birliklerimiz, ürünlerin elde kalması yada yok pahasına satılırken, toptancıların kucagına düşüldüğünde, kimsenin kılı kıpırdamaz.
Yada yurt dışından bal italatlarında gene ses çıkaramazlar. Son duyumlarım ise Brezilya'dan yüklü şekilde bal ithal edildigi yönündedir.
Malisef ne arıcılarımız birlik olmuşlardır, nede birliklerimiz tam manada birlik olmuşlardır. Birlik olamadıgımızdada böyle sürünmeye mahkumuz.
Binlerce üye yüzlerce birlik demekki halinden menmun, kalın saglıcakla.

Ülkemiz o her konuda oldugu gibi arıcılık ve bal üretimindede sayısız ülkelerden birisi. Yılın 8 ayı ülkemizin genelinde nektar akımı vardır, flora takip edilirse tabiki. Ne yazıkki hiç bir nektar akımına tam teşekküllü girilememekte. 4-5 çıta olan bir kovan arı, çamda bir teneke garanti çam balı yapar deniliyor. Çam balına güçlü kovanlarla girilse neler yapılabilir, bunu o civardaki arıcılar düşünmüyor. Herkes kabına sıgmış halinden menmun, öyle bir gelenek var.

Bu kovanda 5 çıta var, çıtaları biraz aralık bırakıp, daha bal çok bal dolduruyorlar, arı az oldugu için boş örülü çıta girilip arıyı dagıtmamak için, çıtalar özellikle açılıyorki içerde çıta az olup, ayrıca çıta kapasitesi fazla olsun diye. Bu işlemi genelde çam balında herkes uyguluyor nedenide arıların her geçen gün yavru olmayışından azalması. Böyle oluncada petekler aşırı derecede şişirilip en az 4 kg bal depolanabiliyor.

2 yorum:

muhteşem turunç dedi ki...

Ya abi bu çıtaları aralık bırakma metodunu ben yıllar önce kendim bulmuş ve uyguluyordum:)Hatta biraz daha fazla aralık bırakıp arada karakovan balıda çıkarıyordum:) Sen vazgeçirdin şimdi de meteddiyosun:)

ERZİNCANLI ARICI VECDİ dedi ki...

Ali bey birlikler ölü dogan bebeklerdir.Bu saatten sonra da kimse,bu işlerin düzeleceği kanısına kapılmasın .İnsan en kolay kendini kandırır.Satılan hiç bir malzemenin ihalesi yapılmıyor.Sayın Bahri YILMAZ bu yıl bal rekoltesini 60.000 tondan 75.000 tona çıkarmış.Allahını seven söylesin,çam balından başka neden bal alındı bir söyleyen olsun.Hoca ya demişler senin hanım çok geziyor,hoca demişki bizim eve niye gelmiyor,bu bal bizim kovanlara niye gelmedi.100 tl ye bal satanlara Allah sabır versin.Herkese bol kazançlar dileğiyle saglıcakla kalın.