2 Kasım 2009 Pazartesi

HAVALAR BOZDU DİYE HİÇ ÜZÜLMEYİN, DAHA PASTIRMA SICAKLARI GELECEK

Kısmet olursa çarşamba günü, karakovanıma arı silkeleyeceğim. Geçen sene 11/10/2008 de kütüge arı silkelemiştim(Traihlerde bir iki günlük oynama olabilir, batarya çıktıgında eski resimlerim hep tarihleri yanlış). Bir çok kişi bu ne yapıyor demişti. Kütügün her şeyini alıp, sadece ilk gün az kek vermişim, sonra devamlı kış boyu invert şurupla beslenilmişti. Tüm ayrıntılarıyla o zamanki resimleri resim sitesine orjinallerini atmışımki, resimin ne zaman çekildgine bakılabilsin diye. Gerçi kimseyide bir şeylere inandırmaya niyetimiz yok, işine gelen istedigini yapar. Hala bir çok kişiye tarif vermeye devam ediyorum, o kadar yazılıp çizilsede ne oluyor anlamıyorum. Hesaplar bürüt olarak hesaplanacak. Örnek bir kilo şekere 1 litre su konacaksa bunun bürütü 1600 ml, yani 1,5 litre. 10 kilo şekere 10 litre su konusa 16 litre eder ve 16 içinde kaç tane üç litre varsa ona göre tartar kreması katılacak. Her üç litreye bir çay kaşıgı tartar kreması hesap bu.
Ayrıca invertle alakalı son makalenin çeviriside aşagıdaki linkte var. Bundan daha yeni makale yok, bu konuda.
Yazının en altındaki tarif benim şu anki yazdıgım ve devamlı kullandıgım tariftir.
Çarşamba günü arıları zehirlemeye başlayacaz kısmetse. Ne hikmetse agız tadıyla bir arı zehirleyip öldüremedim. Yaz boyu Gebze'deki , anaarı üretimi olan arılıkta, sezon boyu invert şurup kullandık. Hacı bazen 200 litre yapıp dolduruyordu bidonlara , zırt pırt şurup işi çıkmıyordu. Dedimya ne hikmetse arıda söndüremedik, gelip gidende kullandıgımız şurubu gördü, hatta bazılarının transfere getirdigi kovanların üstüne koydugumuz invert şurupla kovanlar geriye gitti. (Bunu ayriyeten yazayım, larva tranferi yapılan kovanın beslenmesi harici, o kovana şurup dökerimki, içersi iyice rutubetlensin diye. )




Havalar sogudu diye üzülmeyin, daha pastırma sıcakları var. Geçen sene başaramadım ama bu sene bakalım karakovandaki arıları zehirleyebilecekmiyim. Unutmadan ilerde karışıklıga mahal vermemek için öpülecekler şimdiden sıralarını alsınlar, önemle duyurulur.
Çarşamba günü büyük ihtimal kovanı, karakovana silkeleyecegim.
Geçen sene bir türlü öldüremediğimiz kütük resimleriyle aşagıdaki linktedir.

4 yorum:

ERZİNCANLI ARICI VECDİ dedi ki...

Ali bey,be invertten arı söndürdüm diyene raslamadım.Biraz acele et Muhteşem abi nerdeyse karakovandan bal alacak.Keşke biri sana nazire yapsada,çarşamba ya karakovana arı silkelese,başka ırklardan,yaptığı şuruptan verse,hünerini sergilese,boş durmasa mukayese imkanı sergilese yaptıklarını paylaşsa minnettar kalırım.Saglıcakla kalın.

yusuf şimşak dedi ki...

SLM...

Sayın Bakanım.

Ne istiyorsun bu garib arıcıklardan.Bak sana özendi doktor da balkon fakirini haklamaya çalışıyor.İllaki kovanı söndürmek istiyorsan bunun farklı yöntemleri var bilesin:))

Boğazlı kazaklara da takdik vermeden yapamamışsın.Fena da fikir değil yani.Gerçi fondan bir ses geliyordu ama neyse :))

muhteşem turunç dedi ki...

Pastırma en kısa tarifle etin sıkıştırılıp suyunun çıkarılması ile elde edilir. Sende pastırma sıcakları felan deyip öpülecekleri köşeye sıkıştırıp invertlerini ortaya çıkarma. Kış günü karakovana arımı silkelenir hadi geçen sene yaptın bir hata bari bu sene yapma:)

ARICILIK VİDEOLARI dedi ki...

Vecdi abi zaten arı filan söndüren yok.Zaten dediğin gibi muhteşem abinin karakovan bal gelmemesine ragmen bu mevsimde petek örmüyormu. Haftanın birisinde petek kırıldı, ertesi hafta kırılan yere arılar yenisini örmüşler. Bizde araştırma yapmak yok abi yapılanları en iyi şekilde nasıl kötüleriz o var. Bu araştırmaları bir sürü ünvanlılarımız var, araştırıp sonuçlarını paylaşması gerekmiyormu, lafa geldimi o kadar dç. ve prof varki.Bunların işine, ne yaparlar anlamadım gitti.

Slm, Yusuf arılardan bir şey istediğim yok, ben geçen sene bu şurubu denedim ve kış boyu arılar petek ördüler. Bir çok kişi arı kışın petek örmez diyordu. Sonuçları herkes gördü, şimdi tekrar bir sağlama daha yapıyorum. Bir şeyler konuşmak için elimde bilgiler var ve dahada olmalı.
İnvert tarifini gerçekten hala veriyoru, fakat kazaklık bölümlerini buradan açıkladım.::))

Muhteşem abi öpülenler doymuyor ki, aslında benim hedefim, diplomalılar, bu işi onlar çözmeli. Madem okumuşsun ve branşın arıcılık, gel kardeşim şunları bir açıkla bakalım, fis kos yok. Zaten senin karakovan bu mevsimde petek örmüyormu::))
Ölecekse sendekiler daha önce ölmeliydi, sen yaptıgın son bahar yüklemelerini invertle yaptın, millet benle ugraşıyor::)))

Asıl sen zehirledin arıları, koçum benim::))