Aynı çıtada gezinen ana ve kız , kraliçe arılar.
Gebze de bu sene son bahar hiç iyi değil. Bir kaç gün önce arılıkta genel bir kontrol amaçlı bir kaç koloniye göz attım, durmlar berbat. Bazı kolonilerde hiç bal yok denecek kadar az ve tüm koloniler artık açlık sınırında.
Hemen mudahale kararı alıp, invert şurup yapıldı, mesayi sonrası hem genel ana arı kontrolü hemde bal durumlarını öğreniyoruz.
Bir koloni meme beslemişti, bizde o koloniye hazır ana arı vermeyip çıkmak üzere kapalı bir meme bırakmıştık.
Sonuç ise ana arı çıkmış ama çiftleşme uçuşundan dönememiş ve koloni anasız.
Bir ön sıradan bir yavrulu çıta verip durumu görmek istedim, bu tür kolonilere açık yavru verdiğinizde ya ana arı üretmeye başlayacak, yada ana arı varsa bu çıtaya gelecektir. Çektigim çıtada bir baktım çift ana arı dolaşıyor ve akşam üzeriydi hemen resim alıp videosunu çektim.
Burada insanı düşündüren bir olay var. Bunlar hayvan ve begenmedikleri ana arıyı degiştirmek için plan yapıyorlar ve planın süreci için en az bir aylık bir zaman dilimi gerekiyor.
Begenilmeyen ana arı yerine bir ana arı üretmek için 16 gün bekleyeceksin, yeni ana arı dogacak çiftleşmeye gidebilmek için 1 hafta beklenecek, sonrasında bir hafta sonra yeni ana arı yumurta atılır ise eski ana arıyı yok edeceksin.
Evet, bunu minicik hayvanlar planlayabiliyor.
Ben ise dayanamayıp planı bozdum, eski ana arıyı bir kafese alıp başka koloniye verdim, görünüşte iki ana arıda süper ama eski ana arı gittiği yerdede bana göre degiştirilecektir, tecrübelerim o yönde, bu hayvanların bir bildigi vardır..
Arıcılıkta bu yedeklemeye süpersudemi ne deniyordu? tam hatırlamıyorum
ana arının yedeklenmesi, arıcılık videoları Ali_Turk
ana arının yedeklenmesi, arıcılık videoları Ali_Turk
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder