3 Ekim 2009 Cumartesi

PÜRENDE YAVRU FALİYETİ NİHAYET ÇOK GÜZEL DURUMDA

Yeni anaarı verdiğim bir kovana kapalı yavru verecektim, silkeledim yeni ballar aktı, buda taze nektardan kaynaklanıyor. Bu durum 20 gün devam ederse, ikici turun yavruları çıkar, kışa tüm kovanlarım -8-10 çıta girer diye ümit etmekteyim.


Bakım yaparken son durumu herkesin görmesini istedim ve yanlızım, filimi çekerken bazen makinamız başka yerleri çekmiş. İkinci filim çekmiştim o filim daha güzel olmuş. Filim çektiğim kovanları içini görmeden filimledim. Arılıkta 8-10 çıtaya basan kovanlarımda var, fakat ortalama yavru faliyeti 3 ila 5 çıtada vardı. Osman Ünal'da bu gün ormandaydı kendisi ben 7 çıtada yavrulu çıta saydım dedi. Burada şunuda belirteyim, kışa girmeden sönen kovanlar kafkas diye tahmin etmekteyim, çünkü kafkasların yavru durumu çok düşük. Bunu defalarca yazdım, her dönem kafkasa destek olunmazsa baharı bırakım bu bölgede kışı görmeden giderler.

5 yorum:

ariciahmet dedi ki...

Ali bey maşallah.
Vallahı ben şaştim bu işe 7 çerçeve yavru var şimdi diyorsun inanırmısın bilmem benim yüzün üzerinde kovandan 50 sinde hiç yavru yok gerisinde ise yeni ana verdiğim kovanlarda bir veya iki çerçevede el içi kadar yavru var.seneye sizin analardan birkaç tane alacağım bakalım burda verim nasıl olacak.

muhteşem turunç dedi ki...

Yav arkadaş benim kızı getirsem 5 tane çıtayı anında sayar be, ıkı saat surdu 5çıtayı sayman..

muhteşem turunç dedi ki...

Demin unuttum abi pürenler bu sene çok iyi bence arıyı sıkıştırma ve yöntemi bu arada önem kazanıyor bende karakovanı geçen hafta kopukle sıkıştırdım dalaklar bu hafta fark atmışlar.

ARICI ALİ TÜRK VE ARICILIK BİLGİLERİ dedi ki...

Ahmet abi kovanlardaki Yavru durumları bahardaki gibi ful degil onu belirtelim. 7 Çıta yavru diyen arkadaşım Osman Ünal'dı ve hatta oran olarak üç çıta ful açak yavru yapar dedi. Bizdede yavru faliyeti yeni başladı, kafkaslarda en az yavru atan ırktır.Hele bu mevsimde yavru atırmak ölüm. Seneye nasip olursa anaişini hallederiz sağlıcakla kal.

ARICILIK VİDEOLARI dedi ki...

Muhteşem abi ne kadar iyisin diyemicem, dikkat edersen orada yapılanlarıda kızına bir yaptırsana::))

Bir elimde makina filim çekiyorum ve oradaki odaklamayı yanlış yapmamak gerekiyor, bir elimizdede el demiri ve kafadada söylenecekleri ayarlıyorsun, birde beşe kadar saymak kolaymıki::)))

Abi kovanları şıkıştırmak her yönden iyidir.
Demin bende unbuttum bak, körle yatan şaşı kalkar hesabı. Ahmet abi birde yavruyu daha çok atan kovanlar sıkışık olanlardı.
Sıkıştırmanın faydalarını şu şekilde sıralayabiliriz.
Arılar sıkıştıklarında güçlerini tam kullanabiliyorlar. Sıkıştırmanın olumsuzlugu yok gibi bişey.
Isınma giderleri daha azdır. Daha çok yavru faliyeti oluşuyor. Kovana hakim oluyorlar, geniş alanda arılar pısırıklaşıyor gibi bir sürü şey sayılabilir. Sıkıştırılmış arı daha erken işe gidiyor, ve boşa kovan içinde pinekleme yapmıyor.Kovana hakim oldugu için yagmalanmada olmuyor. En iyisi kapatayım yazdıkça aklıma başka şeyler geliyor biliyorsunuz bilgi pahalı::)))