25 Kasım 2009 Çarşamba

İNVERT ŞURUP YAPIMI

İnvert şurup yapılırken devamlı ısıdan söz edilir. Normal orjinal ölçüde zaten ısı sorunu yok. Neydi orjinal ölçümüz, 3.5 kg şekere 4.5 litre su.Şurup kaynamaya başlayınca tartar kremasını katıp 20 dakika kaynatmak.Tartar kreması ise her 3 litreye bir dolu çay kaşıgı olacak. Bu oranda ısı 104 derecyi geçmiyor, yani defalarca ölçmeme ragmen 105 dereceyi görmedi.

En son koyu kıvamda deneme amaçlı ilk defa 2 kg şekere 1 litre su koyup yapmış oldugum şurup 109 dereceye çıktı, açıkçası bunu beklemiyordum. Tencereyi kapatıp, 13 dakika sonra tekrar ölçüm yapmama rağmen bu şurupta 110 dereceye çıkamadı. Yanlız bu işler yapılırken başında durmanız gerekecek, nasılsa ısı çıkmıyor diye bir işe dalarsanız, uzun süreli kaynamalarda şurup lokum olabilir.::))

Benim şahsi görüşüm invert şurup yapılırken orjinal tariften şaşmamak gerekiyor.


Bu arada bir filim serisi vardı son filimide yükledim. Seyretmek isteyenler bakabilirler üç filim alt alta seri bitti.

4 yorum:

yusuf şimşak dedi ki...

SLM...

Sayın Bakanım.

Yaptığın invert gözüme pek tutmadı.Yok öyle doğalgazda pişirmek.Benim gibi odun ateşinde geniş pişireceksin ki tadını bulsun.Bende kaç zamandır bu adam nasıl oluyor da bu arıları öldüremiyor diye düşünüyordum:))Şimdi belli oldu neden olduğu.

Şaka bir tarafa ,invert kullanmayacaklar varsın kullanmasınlar,saygı duyarım.Fakat ısı konusunda itiraz ettiler mi kargaları çağırırım :))

Bende defalarca denememe rağmen bir türlü ısıya 107 dereceyi geçiremedim.

Hepsi bir tarafa ,en öenemlisi de yaptığım uygulama sonuçları.

SLM ve Muhabbetle...

MUHTEŞEM TURUNÇ dedi ki...

lokum ha ....güzel fikir.... bu güne kadar lokum tarifi yoktu oda oldu....

ERZİNCANLI ARICI VECDİ dedi ki...

Ali bey , düşündüm sizler 107 deceyi geçemiyorsunuz,geçen her halde düdüklü tencerede yapıyorlardır.Saglıcakla kalın.

ARICILIK VİDEOLARI dedi ki...

Yusuf bilim adamlarımızda ısı konusunda fikir degiştirmeye başladılar.Yıllarca Şurubu aman kaynatmayın diyenler şimdi, arıya verilecek balı 120 dereceye kadar ısıtırsınız yazabiliyor. Benim duyumlarıma göre, konya şeker fab. bu inverti yapmaya kalkmış, hocalardan birisindede görüş istemişler, hocada olmaz demiş, şimdi ortaya çıkıp invert zararlı diyemiyor, nasıl diyecekki, dese soracaklar neden batılı ülkelerde arılıklara tankerle invert servisi yapılıyor. Zararsız kullanabilirsiniz dese bu sefer konya şeker hesap soracak, bize zararlı demiştin ne degişti diye::))
Sonuç bölümünde ise gene iş uygulama sonuçlarına ve kolaylıklara bakıyoruz bir olumsuzluk yok. Arıları ne kadar zehirlemeye çalışsak çogalmaya devam ediyorlar.Hatta bunlar zehirlendikçe çogalıyorlar.::))

Abi lokum yapımındada ısı çok yüksek bir seviyede yapılıyor. Zaten hiç bir yerde hmf zararlı diye bir şey henüz yok, sadece zararlı olabilir deniliyor, çünkü kesin degil. Akide şekeri 180 derecede yapılıyor, tahin helvası 160 derecede yapılıyor, karamel denilen şekerlemeler 120 dereceden sonra yapılıyor.Şu ana kadar o kadar yüksek ısıda işler yapıyoruzki, kimse düdüklü kaç derecede pişiriyor ölmemiştir, fakat hmf yi bazıları diline doladı, ortadada sadece bir olasılık var, zararlı olabilir diye.

Abi şurubu bırak ocagın üstünde alışverişe gidip gel al sana lokum.

Vecdi abi bu konuda ahkam kesenler daha öncede dedik hiç birisinde bal eritme kazanı yoktu, Ali Şekerli abimiz sayesinde 25-30 liraya bal eritme kazanı yapabilme şeklini gördüler, tabi yapıp yapmadıklarını bilmiyoruz. Onlar balı bile 95 derecede benvari usulde eritirken hemefe diye bagırmaya devam ediyorlardı. Sizde sağlıcakla kalınız.