27 Ekim 2011 Perşembe

ANASIZ KOLONİ DURUM VE DAVRANIŞI


Arıcılık tecrübesi olanlar, anasız koloni'yi çalışırken tespit ederler. Örnegin işçi arılar düzgün çalışmaz, diğer koloniler polen çekerken, anasız koloni yok denecek kadar az polen getirir, polen sepetlerinde azıcık polen bulunur. Bir başka önemli püf nokta ise, işçi arı kovan musluguna çıkar, oralarda çaresiz ve başıboş dolaşır, sonra kovan yüzeyine tırmanır, aşagıya iner, diğer kolonilerler bu hareketleri karşılaştırdıgınızda kolonide ana arı olmadıgını dışarıdan anlamış olursunuz. Bazı koloniler içeriden petek kopartıp musluğa bırakırlar.


Koloniyi açtıgınızda mütiş bir inleme ve kanat çırpmayla karşılaşırsınız, işçiler çaresiz ve anasızdır.






Anasız koloni davranışı ve durumu, arıcılık... Ali_Turk


Ana arı verilen koloni acayip sevinir ve hemen kovan savunmasını güçlendirir. Anasız kolonilerde savunma çok zayıf olur ve ilk olarak kalabalık arılıklarda ansız koloniler yağmalanır.

3 yorum:

muhteşem turunç dedi ki...

Abi bu mevimde böyle güçlü arı nasıl anasız kalır...Ya anası yaşlıydı yada bakımını her kim yapıyorsa anayı çıta arasına sıkıştırdı:/( yani acemi arıcı işi:/( neyse olmuş artık:/)Sağlıcakla kal abi.

İlhami Uyar dedi ki...

Saygıdeğer hocam başka şıklar olmalı,çözüm bu şıklarda yok.Saygılarımla.

ARICILIK VİDEOLARI dedi ki...

Sayın Muhteşem hocam, hiç sormayın ne çekiyorsam bu yeni yetme arıcılardan çekmekteyim. İlhami abinin arılarının biri zayıfmış. Hakim abide diyorki alinin sitede gördümdü, dur devşirme yapıp kovana güç katalım.

Zayıf kovanın ansını kafese almışlar buraya kadar sorun yok.

İki ayrı kovandan yavrulu çıta alıp, arısıyla zayıfa takviye vermişler. Ertesi günü beni İlhami abi arıyor ana arıyı kafeste öldürmüşler. Dedim sorun yok, nasılsa yedek çok, hemen bir ana arı alıp, mesayi sonu gittim.

Tabi işlemin başlamasıyla benim oraya gitmem arasında, geçen süre 4 gün. KOvanı açtım meme filan olması lazım, arı sakin meme yok ve yumurta var, Hayret. Baktık içerde ana arı geziyor. Peki bu ana arı hangi kovanın, gelede çık işin içinde.

Neyse ikinci denememde anasız kovanı buldum ve yeni ana arıyı anasız bırakılmış koloniye verdim. Daha ne acemilikler olacak çok merak ediyorum.Allah her şeyin hayırlısını versin::))

İlhami abi şıklardan hiç biri degil diyorsun, Zaim abi ne zaman usta arıcı oldu yav::))

Kalın sağlıcakla.